top of page
  • Фото автораAdmin

День вишиванки

Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів.

(Джерело: Вікіпедія)

Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

20.05.2021 в дошкільному навчальному закладі № 20 «Оленка» відзначили «День вишиванки», і весь садочок замайорів різнобарвними візерунками української вишивки. Протягом дня дошкільнята ознайомилися з історією вишиванки, піснями про вишиту сорочку. На території закладу було проведено свято кожною групою під музичний супровід.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що маже статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. Так скалось, що в Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї.


Наша вишивка – то пісня України,

Нашої священної землі.

В ній співають ранки солов’їні

Квітом розквітаються гаї.



2 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page